ronde van Drenthe, motorgedoe

De jaarlijkse Ronde van Drenthe wordt zoals gewoonlijk door vrijwillige- en politie motorrijders begeleid. Ik was samen met een groot aantal collega's voor het weekend van 10 en 11 april gepland om de dameswedstrijden te begeleiden.
Voor zover mogelijk heb ik hier en daar een enkele foto kunnen nemen, want er is weinig tijd om er even voor te stoppen.


Om de wedstrijden te kunnen begeleiden zijn er enkele voorrijdagen om de routes te verkennen. Waar de Ronde van Drenthe berucht voor is, zijn de zwerkeiwegen. Op deze voorrijdag stranden we midden in het bos voor een afsluitboom die niet alleen ons tegen houdt maar ook deze toekomstige biefstukken ( of motorpakken)


Zaterdag 10 april
hier staan de motoren nog in rust, vlak voor de start in Hoogeveen


vlak na de start in Hoogeveen worstelen de volgauto's zich door de af en toe smalle straten
van de zaterdag rit heb ik verder geen foto's


zondag 11 april
verzamelen bij de fabriek Novilon te Coevorden. Deze is een sponsor


in de kantine alvast de koffie


in het centrum van Coevorden worden de motoren voor de start opgesteld. Diverse groepen motoren samengesteld met politie en burgers hebben afzonderlijke taken. De kopgroep sluit de kruisingen voor de naderende wielrenners af. De tweede groep motorrijders ( ook politie en burgers) begeleid het hele peleton, of de afzonderlijke groepen wielrenners die vooruit sprinten of achterop raken. Dit aansturen gebeurt alleen op last van de organisatie.
De jongens ( en ook een enkele dame) op de burgermotoren (herkenbaar aan het oranje hesje met de tekst "verkeersregelaar") kunnen zich aardig uitleven op zo'n dag. Ze moeten nadat het peleton nadert weer vooruit sprinten om weer voorraan aan te sluiten om de volgende kruisng af te zetten. Het is dan ook voortdurend in de achteruitkijkspiegel kijken wanneer ze weer voorbij komen sprinten. Hiervoor zijn uiteraard wel duidelijke spelregels voor alle motorrijders om brokken te voorkomen. Ik zal maar vast verklappen dat ook nu weer geen enkel ongeluk(je) is gebeurt


de start op afstand in het centrum van Coevorden


de deelneemsters komen van all over the world. Sander houdt de fiets van deze amerkaanse vast die nog gauw even een plasje moet doen
de dames staan hier al zo'n 15 minuten. Er worden eerst allerlei toespraken gehouden en sponsoren bedankt


mijn groepje. Ik mag op aanwijzing van de organisatie, als het peleton in stukken valt, een losse groep begeleiden.Dit gebeurt ook aan het einde van de koers.


Ergens in het drentsche landschap. De wijdstrijd is al zo'n 50 a 60 km aan de gang. Van de wedstrijd zien wij dus niets. Dat gebeurt allemaal achter ons
een Italiaanse volgauto speert ons voorbij. De rijdsters zitten allemaal achter ons. Verderop hebben ze een sanitaire stop om vervolgens weer bij hun rijdsters achter ons aan te sluiten.
na de finisch in Hoogeveen
Voor ons is de Ronde van Drenthe goed afgelopen. Helaas niet voor een ( vermoedelijke noorse ) wielrenstertje. Deze is de dag ervoor met haar hoofd door een achterruit van een volgauto gereden die stopte tijdens een sprint. Ze was er niet erg best aan toe. Het is dus niet zonder gevaren

::home::
Naar boven